Universitatea George Bacovia

ETC 2008:  Economiile (post)epistemice si managementul cunoasterii Transdisciplinaritatea ca noua  forma  de cunoastere

Bun venit

Cunoasterea a fost dintotdeauna vectorul real al oricarei transformari si al oricarui progres economic. Ce tip de cunoastere? Ce fel de progres? Capitalismul se referea la cunoasterea modului de a obtine, a detine si a exploata pamantul, munca si capitalul. Aceasta cunoastere specializata a fost numita (stiinta) Economica, iar epistemologia economica era bazata pe cunoasterea disciplinara si ingust segmentata. Aceasta a fost era economiilor moderne, capitaliste si industrializate. Actualmente, in special (dar nu numai) in economiile postmoderne, postcapitaliste si postindustrializate, dezvoltate si educate se resimte nevoia pentru o cunoastere referitoare la modul de a produce cunoastere. Substanta reala a unei economii postcapitaliste prospere este reprezentata de calitatea cunoasterii si a creativitatii. Astfel, unele structuri economice pot fi definite ca economii postepistemice. O economie epistemica este acel tip de economie care produce si consuma cunoastere mai mult decat orice alta resursa. Comunitatile academice si non-academice de profesori si cercetatori reprezinta miezul unor economii actuale si al majoritatii celor viitoare. Cercetarea contemporana este preponderent transdisciplinara si mai putin disciplinara, mai experientiala si mai putin experimentala. Ca rezultat, globalizarea economiei mondiale merge mana in mana cu procesul de unificare in cunoastere. Acest proces detine unul din cele mai puternice mijloace: transdisciplinaritatea. Dar cine trebuie sa le foloseasca? Suntem de parere ca toti cei implicati in cercetare si educatie, in mass-media si comunicare, in modelarea, intr-un fel sau altul, a propriilor noastre vieti ar trebui sa studieze si sa creeze noile economii epistemice. Desigur, economiile moderne epistemice inca exista si se dezvolta pe baze disciplinare inguste, dar curentul actual este in favoarea abordarilor transdisciplinare largi, holistice chiar. Aceasta conferinta dedicata abordarilor transdisciplinare in cercetare se afla sub patronajul unui mare ganditor al lumii, fondator si promotor al transdisciplinaritatii – Profesor Basarab Nicolescu, presedinte al „Centrului International pentru Cercetari si Studii Transdisciplinare” (C.I.R.E.T.), cu sediul in Paris, Franta.(http://nicol.club.fr/ciret/indexen.html)

Conferinta va organiza si workshopul cu tema Continuum Doxa Praxis si Dezvoltarea Regionala Durabila ca parte a unui posibil viitor proiect european. De asemenea, dezvoltarea educatiei si a curriculumului poate genera un interes real pentru transformarea sistemului de educatie intr-unul creativ si adaptiv.

O tara mai putin dezvoltata, România, o regiune economica situata pe ultimul loc nu numai in România ci si in intreaga Uniune Europeana, Regiunea Nord-Est, un oras relativ mic (Bacau) si o universitate tanara si autofinantata (Universitatea George Bacovia) ar putea fi considerate  ca nefiind ca cele mai adecvate locuri pentru a gazdui o asemenea conferinta de prestigiu. Convingerea noastra este ca tocmai aceasta pozitie specifica constituie un imbold suplimentar pentru dezvoltarea cunoasterii pentru schimbul de idei noi, pentru promovarea creativitatii si cercetarii din intreaga Europa pentru a reduce decalajul dintre continentul nostru si Statele Unite.

Strada Pictor Aman, Nr.96

Bacau - Romania

Pentru contact:

Phone: +4(0)234 562 600

Fax: +4(0)234 516 448

E-mail: liviusdrugus@yahoo.com

biancabalaban@yahoo.com

Text Box: Download PROGRAM